Kellék
filozófiai folyóirat

    folyóiratok   » Kellék
  szerzõk a b c d e f g h i j k l m n o p r s t u v w x z  
  keresés á é í ó ö ő ú ü ű ă â î ş ţ
  összes lapszám » 2. szám, 1995 (Diotima Munkafüzetek) »
 


| észrevételeim
   vannak


| kinyomtatom

| könyvjelzőzöm


 
  
 

ÉN ÉS A VILÁG

 

Létezésem ténye azt bizonyítja, hogy a világnak semmi értelme sincs. Mert miképpen találhatok értelmet egy ember végtelenül drámai és boldogtalan gyötrődésében, akinek minden a végső esetben semmire csökken, és akinek a világ törvénye szenvedés. Ha a világ megengedett egy olyan példányt, mint én, ez csak azt bizonyítja, hogy az úgynevezett élet–nap foltjai oly nagyok, hogy idővel el fogják rejteni a fényt. Az élet bestialitása letaposott és megbántott, levágta szárnyaim repülés közben és ellopta minden örömömet, amire jogom volt. Minden túlzott igyekezet és minden őrült és paradoxális szenvedély, amit kiszabtam magamnak, hogy csillogó egyénné váljak, minden démoni varázs, amit a jövendőbeli dicsfény eléréséért felemésztettem, és minden lendület, amit az eleven újjászületés, vagy egy belső hajnalhasadás érdekében elpazaroltam, gyengébbnek bizonyult ennek a világnak bestialitásánál és ésszerűtlenségénél, amely minden negatív- és méregtartalékát belém zúdította. Magas hőfokon az élet nem képes ellenállni. Ezért jutottam arra a következtetésre, hogy a legtöbbet gyötrődő, belső dinamizmusukat az őrületig fokozó emberek, akik nem képesek a megszokott hőmérsékletet elfogadni összeomlásra vannak ítélve. Ezeknek a szokatlan tartományokban élő emberek romjaiban van az életnek valami démoni, ugyanakkor hiányos vonása is, amely magyarázatot ad arra, hogy miért a középszerűeknek privilégium az élet. Csak a középszerűek élnek az élet normális hőfokán; mások elemésztődnek azon a hőmérsékleten, ahol az élet nem képes ellenállni, ahol nem képesek lélegzeni, csak úgy, ha egy lábbal túllépnek az életen. Nem tudok semmit se hozni ebbe a világba, mert csak egyetlen módszerem van: az agónia módszere. Panaszkodtok, hogy az emberek rosszak, bosszúállóak, hálátlanok vagy képmutatók? Ajánlom nektek az agónia módszerét, aminek segítségével időlegesen megszabadulhattok ezektől a tökéletlenségektől. Alkalmazzátok ezt a módszert minden nemzedékre és az eredmény rögtön láthatóvá válik. Lehet, hogy ily módon én is hasznossá válok az emberiség számára!

Korbács tűz vagy injekció által minden embert agóniába, a végső pillanatok tapasztalatába lehet kergetni ahhoz, hogy egy rettentő kín révén megpróbálja a halál látomásából eredő megtisztulást. Ezután engedjétek el, és hagyjátok futni a rémülettől addig, amíg kimerülten összerogy. És garantálom, hogy a hatás összehasonlíthatatlanul elfogadhatóbb, mint minden más normális úton elért eredmény. Ha tudnám, az egész világot agóniába vinném ahhoz, hogy az élet gyökereiből eredő megtisztulás megvalósulhasson; perzselő és behízelgő lángokat gyújtanék ezeknek a gyökerénél, de nem azért, hogy elpusztítsam, hanem hogy más életnedvet, más hőt adjak ezeknek. A tűz, amellyel ezt a világot felgyújtanám, nem rombolna, hanem egy kozmikus, lényegi átalakulást váltana ki. Ilymódon az élet megszokná a magas hőfokot és nem lenne többé a középszerűség közege. És lehet, hogy ebben az álomban még a halál sem lenne többé immanens ebben az életben.

(Ezen sorok 1933. április 8-án íródtak, amikor 22. életévemet töltöm. Külö nös érzés fogott el, amikor arra gondolok, hogy ebben az életkorban a halál kérdé sének szakértője lettem.)

 

Fordította Makkai Bence

 
 
kapcsolódók
» a Kellék honlapja
» impresszum 1994-2004
 
további folyóiratok

» A Hét
» Altera
» Altera
» Átalvetõ
» Bázis
» Ellenpontok
» Erdélyi Fiatalok
» Erdélyi Gyopár
» Erdélyi Irodalmi Szemle
» Erdélyi Magyar Hírügynökség Jelentései 1983–1989
» Erdélyi Magyarság
» Erdélyi Mûvészet
» Erdélyi Múzeum
» Erdélyi Társadalom
» Erdélyi Tudósítások
» Glasul Minoritãților
» Glasul Minoritãților
» Hátország
» Helikon
» Hid
» Hitel
» Korunk
» Közgazdász Fórum
» Látó
» Magyar Kisebbség
» Provincia
» Romániai Magyar Jogtudományi Közlöny
» Székely Füzetek
» Székely Közélet 1928-1937
» Székelyföld
» Székelység 1905-1915
» Székelység 1931-1944
» Új Kelet
» Web

 
     

(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2018
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék